
Den 26. marts 2010 udkom det længe ventede faghæfte 48 “It- og mediekompetencer”, hvor man for første gang i en årrække får et samlet overblik over de it- og mediekompetencer, som eleverne forventes at have tilegnet sig, når de forlader skolen. Sammen med den revision af de faglige mål, der skete i 2009, er faghæftet med til at stille krav til brugen af it og medier. I forbindelse med udgivelsen har Danmarks it-vejlederforening lanceret hjemmesiden www.faghæfte48.dk, der stiller en række gode ressourcer til rådighed for lærere og skoleledere i arbejdet med at inddrage it i undervisningen.
Faghæfte 48 stiller store krav til skoler og lærere og har høje forventninger til eleverne. Således hedder det: ”Den udvikling, der begyndte som digitalisering af centrale processer i virksomheder og organisationer, er nu noget, vi alle berøres af. Børn og unge tager hurtigst nye teknologier til sig, og fra det tidspunkt da it kom ud i hjemmene og i danskernes hverdagsliv, har børn og unge været frontløberne. […] Det er i dette landskab af hastige samfundsforandringer, at skolen skal finde sin vej og komme de nye formelle og uformelle krav fra samfundet i møde. Dette kan ske ved, at skolen inddrager vidensamfundets arbejdsformer gennem en læring, der er åben, fleksibel og primært projektbaseret. […] Således kan skolens hverdag fremover blive præget af didaktiske designs, der er rettet mod læreprocesser, læringsresultater og dannelse i et globalt medborgerperspektiv.”
Centrale begreber i det nye faghæfte bliver digital dannelse, den multimodale tekst og web 2.0. Endnu engang udfordres lærerne til at forholde sig konkret til udfordringer i et omskifteligt samfund, der afspejler nye krav til undervisningen. Det kræver ikke mindst, at skolens vejlederkorps skal være på forkant med udviklingen, så de kan inspirere til nye veje for anvendelse af såvel nye som gamle læringsressourcer, men også facilitere ændrede metodiske og didaktiske rutiner.
Wikipedia, YouTube og Flickr er eksempler på websteder, som eleverne i vid udstrækning anvender både i fritid og skole. Det sætter det digitale dannelsesaspekt i fokus, da eleverne skal udvælge deres materiale i et bredt udbud af forskellige medier, men de skal også forholde sig til kilden, som ikke nødvendigvis lader sig entydigt afsløre. Kritisk stillingstagen til anvendelighed af informationer bliver en kernekompetence, som den daglige undervisning skal udvikle. Det kan i første omgang måske synes muligt med de medieudtryk, der i dag er i spil. Validering af velkendte kildetyper kan vi måske forholde os til, men vi har en kæmpe udfordring i at skue yderligere ud i fremtiden, hvor adgang til nye blandingsformer og ressourcer vil dukke op, og i forhold til disse kan vi ikke operere med eksisterende og velkendte modeller.
Denne opgave kan ikke løftes af it-vejlederen alene, men må ske i et bredt samarbejde med skolens faglige vejledere og andre ressourcepersoner herunder læsevejledere og skolebibliotekarer samt den pædagogiske ledelse, hvis den skal lykkedes. Dette er vejen til at skabe forudsætninge
r for kompetenceløft på skolerne, så indfrielsen af fælles mål II kan iværksættes. En udfordring, som ikke løses på det korte træk, men vil strække sig over adskillige år med it-vejlederen som en vigtig ankermand.
Her på siden er det muligt at finde materiale som frit kan benyttes i arbejdet med at implementere faghæfte 48 og dermed it i undervisningen.
Fakta: Faghæfte 48 er det sidste i rækken af nye faghæfter til Fælles mål 2009. Alle hæfterne kan downloades fra Undervisningsministeriets hjemmeside. De fleste af faghæfterne indeholder formål, slutmål, trinmål, læseplan samt undervisningsvejledning for de enkelte skolefag. I mange af disse er der også angivelser af, hvilke it- og mediekompetencer de enkelte fag skal bidrage med.
Se også folderen It- og mediekompetencer – Genvej til faghæfte 48 eller læs teksten online her på siden.
Ingen Respons to “Et stort løft for it- og mediekompetencer i folkeskolen”