
Kære Læremiddel.dk
Skolepolitik er ofte en forunderlig og usammenhængende størrelse. På den ene side har vi de nu udmeldte ret massive tilskud til digitale læremidler som følge af visionen om digital udvikling i folkeskolen – på den anden side har vi Kommuneaftalen mellem KL og regeringen, der for 2013 fastsætter en maksimal eksklusionsgrad på 4% i 2015, hertil at antallet af elever der får karakteren 02 skal reduceres.
http://www.kl.dk/ImageVault/Images/id_55201/scope_0/ImageVaultHandler.aspx
Regeringen har samtidig afskafet specialundervisningen for de elever, der modtager mindre end 12 ugentlige støttelektioner, disse elever skal tilgodeses gennem særlige støtteforanstaltninger f.eks. holddeling eller supplerende undervisning uden for normalundervisningen.
De nye digitale læremidler skal derfor virke ind i en afgørende ny og meget stærkere inkluderende virkelighed
Desværre ser det ikke ud til, at der i forbindelse med tilskudsreglerne for digitale læremidler er fokuseret på at disse gerne skulle kunne være med til at løfte den noget massive inklusionsopgave.
Vi har mig bekendt heller ikke megen viden om, hvordan det digitale virker i forhold til at understøtte inkluderende læringsmiljøer, hvor flere lærer mere.
I den meget kompleksitetsreducerede udgave taler vi om at de digitale læremidler skal understøtte muligheden for undervisningsdifferentiering – det er fint, men hvad betyder det mere konkret? og tilgodeser undervisningsdifferentieringsbegrebet nogle elevers særlige behov (f.eks. overbliksvanskeligheder, læsevanskeligheder, manglende hukommelsesspændvidde osv.)
Hvordan ser de digitale læremidler ud, der er karakteriseret ved at flere elever kan koble sig til deres læringsmuligheder?
Hvordan kan vi overføre det fysiske rums muligheder for stilladserende tiltag til det digitale?
Hvordan skal digitale læremidler udformes således de også kan tilgodese de varierende støtteformer – holddeling, supplerende undervisning osv. osv.
Hvordan sikrer vi at vore skolebibliotekarer – medarbejdere i læringscentrene og medarbejderne i støttecentrene kvalificeres i valget af digitale læremidler der netop understøtter ovennævnte?
Prøv lige at se denne her norske forskningsbaserede artikel – ganske vist med udgangspunkt i batchelor studerende – men ganske tankevækkende – omend vi ikke kan overføre direkte til børn, så leveres der en række vigtige fokuspunkter – herunder hukommelsesspændviddens afgørende betydning.
http://www.forskning.no/artikler/2012/mars/315516
Måske ligger i inde med noget viden, nogle erfaringer allerede? – måske kunne vi igangsætte noget udredningsarbejde? måske kunne i indbyde til en workshop hvor vi sammen kunne diskutere forskellige aspekter?
Er reelt lidt tvivlende over for, hvordan vi skal kvalificere de mange muligheder, som de temmelig mange midler åbner for.
Venlig hilsen
Jørgen Schirmer Nielsen
Udviklingskonsulent
Pædagogisk Udvikling Randers
Ingen Respons to “Hvad karakteriserer inkluderende læremidler?”