
Det er ikke et spørgsmål om bør, kan eller vil.
Danskfaget skal indtænke digitale multimodale kommunikationsformer, hvis vi skal uddanne og danne mennesker, som kan tage kritisk stilling til de kommunikationsformer de anvender, benytte dem hensigtsmæssigt og have en analytisk tilgang til dem for at kunne forbedre kommunikationen.
Vi vil komme med nogle bud på, hvordan afgangsprøven i dansk i højere grad kan indtænke digital dannelse. Det behøver ikke at betyde et opgør med kanonforfatterne, eventyret, novellen og det lyriske univers, men derimod et varmt velkommen til de digitale kommunikationsformer, der både skal undervises i, om og med og som eleverne kan bruge som formidlingsværktøj og som genstand for analyse, refleksion og samarbejde. Det må derfor være et mål for en fremtidig prøveform i dansk, at den indeholder denne dimension.
Inden for danskfaget kan den digitale dannelse omfatte to kompetencer. En kommunikationskritisk kompetence og en netværkskompetence .
Eleverne skal udvikle kommunikationskritisk kompetence, som indebærer at
- kunne se bag om tekster og sammenhænge og vurdere deres betydning for konteksten
- undersøge og begrunde hvorfor noget ser ud som det gør
- kunne kritisere konstruktivt.
Netværkskompetencen indebærer at
- kunne opbygge, vedligeholde og tage aktiv del i et fællesskab
- kunne se, møde og forstå mennesker og ytringer i den kontekst de indgår i
- kunne kommunikere hensigtsmæssigt i situationen
- kunne konstruere troværdige selvfortællinger
- kunne udvise empati – også over for dem man ikke kan se
- kunne deltage i fredelige løsninger af konflikter.
Et ”online” pilotprojekt
I maj/juni måned deltog atten skoler i et pilotprojekt, som indebærer, at der tilbydes internetadgang under de skriftlige afgangsprøver i dansk. Dette pilotprojekt hiver danskfaget i den rigtige retning, og giver mulighed for at stille nye og anderledes
opgaver til eleverne. En af opgaverne i prøveoplægget var blandt andet at eleverne selv skulle finde kilder til en opgave, som netop
er en del af både kommunikationskritisk- og netværkskompetencen. Her skal eleven mestre at bruge andre kilder end Google og Wikipedia.
En online adgang giver samtidig eleven mulighed for at demonstrere, hvilke forskellige modaliteter et produkt kan sammensættes af eksempelvis billede, lyd, video, link etc.
Internetadgang giver også mulighed for at finde flere tekster med intertekstuelle referencer, og eleven kan i sin opgave inddrage relevante citater, teksteksempler og links.
Nye krav til afgangsprøven
Den nuværende prøveform B lægger bl.a. op til, at eleven udviser sine færdigheder inden for analyse og fortolkning.
Når vi har med digital dannelse at gøre, er det ikke tilstrækkeligt, at eleverne analyserer fx en hjemmeside, en blog eller en wiki.
Det er vigtigt, at prøveformen indeholder dimensioner i medier, om medier og med medier. Prøveformen skal også give eleverne mulighed for at demonstrere, at de kan anvende net-ressourcerne og fx oprette og opdatere en wiki og samarbejde online med andre om dens indhold. Hvis afgangsprøven i dansk skal evaluere elevernes digitale dannelse, må den nuværende prøveform B videreudvikles. Den skal give mulighed for at samarbejde via nettet, oprette fælles webdokumenter, udveksle meninger skrevet i det digitale rum med sans for empati og private grænser, demonstrere viden om det offentlige og det private rum samt redegøre for
de usynlige, men tilstedeværende grænser.
Digitale kommunikationsformer som værktøjer i afgangsprøven
Eleverne trækker som gruppe et fordybelsesområde, eksempelvis Det moderne gennembrud.
Eleverne skal i prøvesituationen vise deres kompetencer inden for et danskfagligt analytisk område, som består af en viden om den litterære og historiske periode og tekstanalyse.
Derudover skal de formidle deres viden og analyse gennem et digitalt udtryk. Eleverne udarbejder fx deres egen wiki, hvor de samler deres viden i form af selvskrevne dokumenter, billeder, undersøgelser, udvalgte tekster fra perioden, analysemodeller, links, kilder etc.
På wikien er det vigtigt, at eleverne er i stand til at udvise social kompetence i form af en ordentlig tone i samarbejdet om webdokumenter samt en forståelse af grænsen mellem det
offentlige og det private rum. Gruppewikien fungerer som springbræt for den mundtlige prøvesitua-tion, enten gruppevis eller individuelt.
Til fremlæggelsen kan eleverne fx vælge Prezi som præsentationsform. Prøveformen er på denne måde procesorienteret og fokuserer på den viden eleverne tilegner sig undervejs i udarbejdelsen af wikien samt på deres kompetencer til at bruge wikien hensigtsmæssigt i processen.
Digitale kommunikationsformer som fordybelsesområde i afgangsprøven
En anden måde, hvorpå afgangsprøven kan indtænke digital dannelse er ved at arbejde med det som selvstændigt fordybelsesområde.
Prøveform B giver læreren frihed til, at der kan arbejdes med eksempelvis ”digital kommunikation” eller ”online kommunikation” som fordybelsesområde i løbet af 9. klasse og opgive det til afgangsprøven. Eksempelvis trækker eleven ”Digital kommunikation” som fordybelsesområde og vælger en blog som sit prøveoplæg.
Eleven skal demonstrere sin viden om fordybelsesområdet og redegøre, analysere og perspektivere i prøvesituationen:
- Analyse af kommunikationen; herunder afsender- og modtagerforholdet
- Analyse af budskab
- Type af blog – en sagsorienteret eller selviscenesættende blog
- Analyse af modaliteter
- Analyse af sprog
- Perspektivere ved at se bloggen i den kontekst den indgår i.
På denne måde bliver digitale kommunikationsformer en del af det
danskfaglige pensum på linje med et forfatterskab, en litteraturhistorisk periode eller genrer som fx novelle og nyhedsartikel.
Digital dannelse fra skolestart
Når afgangsprøverne i dansk skal indtænke digital dannelse, må det forudsætte, at eleverne igennem deres skoletid arbejder med digitale kommunikationsformer i mange forskellige sammenhænge og fag, så eleverne bliver bevidste om, hvilke muligheder og begrænsninger de enkelte indeholder, og hvordan de bruges mest hensigtsmæssigt.
Det skulle gerne medvirke til at eleverne i 9. klasse kan træffe kvalificerede valg af digitale kommunikationsformer, når de stilles en opgave.
Vi har her opstillet forskellige bud på, hvordan digital dannelse kan indtænkes i folkeskolens afgangsprøve for dansk.
Vores bud forudsætter ikke massive ændringer af den nuværende prøveform, men kan fungere som et bidrag til den allerede eksisterende prøveform.
læsning er en indføring til fire digitale kommunikationsformer: sms, chat, blog og wiki. Ved at undersøge kommunikationsforhold, modaliteter, sprog og læsning, sættes de digitale kommunikationsformer ind i en danskfaglig sammenhæng, og eleverne lærer at analysere og reflektere over deres og andres brug af digitale kommunikationsformer på en mere kritisk måde. @ltid online henvender sig til elever i udskolingen. Se den fulde version af artiklen i ‘IT & Undervisning’ – Danmarks it-vejlederforening
Ingen Respons to “Når danskfaget går online”