
IT-vejlederen og nye fælles mål – hent artiklen som PDF
Af John Klesner og Malte von Sehested, Styrelsesmedlemmer, Danmarks IT-vejlederforening
Nye fælles mål og ikke mindst faghæftet om it og medier stiller også krav til it-vejlederen – for hvem skal ellers hjælpe kollegerne med at didaktisere web 2.0 og redidaktisere de mange materialer, der allerede eksisterer men nu skal tænkes ind i nye sammenhænge.
Fælles mål II har nu været tilgængelige i en længere periode, men vi venter stadig på udgivelsen af faghæfte 48, der mere præcist forholder sig til it og medier. Centrale begreber i denne publikation vil bl.a. være digital dannelse, den multimodale tekst og web 2.0. Endnu engang udfordres lærerne til at forholde sig konkret til udfordringer i et omskifteligt samfund, der afspejler nye krav til undervisningen. Det kræver ikke mindst, at skolens vejlederkorps skal være på forkant med udviklingen, så de kan inspirere til nye veje for anvendelse af såvel nye som gamle læringsressourcer, men også facilitere ændrede metodiske og didaktiske rutiner.
Digital dannelse
Web 2.0 med brugergenereret indhold er allerede blevet uundværlige ressourcer for eleverne i hverdagen. Wikipedia, YouTube og Flickr er eksempler på websteder, som eleverne i vid udstrækning anvender både i fritid og skole. Det sætter det digitale dannelsesaspekt i fokus, da eleverne skal udvælge deres materiale i et bredt udbud af forskellige medier, men de skal også forholde sig til kilden, som nødvendigvis ikke lader sig entydigt afsløre. Kritisk stillingstagen til anvendelighed af informationer bliver en kernekompetence, som den daglige undervisning skal udvikle. Det kan i første omgang måske synes muligt, med de medieudtryk, der i dag er i spil. Validering af velkendte kildetyper kan vi måske forholde os til, men vi har en kæmpe udfordring i at skue yderligere ud i fremtiden, hvor adgang til nye blandingsformer og ressourcer vil dukke op, og i forhold til disse kan vi ikke operere med eksisterende og velkendte modeller. Vi må i stedet sikre eleverne en dannelse, som ruster dem til fremtidig udfordringer.
Didaktisering af nye materialer
Det meste materiale i Web 2.0 regi har aldrig været tænkt til at indgå i formelle undervisningsforløb. Formålet med publicering af nogle kilder kan endda være svær at finde. Materialet er ikke bearbejdet og godkendt af forfattere, forlag, skolebibliotekarer og klassens lærer, hvilket har været normalt for langt de fleste læringsressourcer, som tidligere har fundet vej til skolen. Materialet er oftest ikke knyttet til en bestemt aldersgruppe, faglig sammenhæng eller undervisningsmetodik. Det står i modsætning til anvendelse traditionelle bøger og andre medier, hvor de enkelte læringsobjekter er blevet bearbejdet pædagogisk med udgangspunkt i overvejelser om undervisningens planlægning ud fra nærmere aktuelle målbeskrivelser. De nye netbaserede ressourcer er nødvendigvis ikke indgået i lærerens didaktiske overvejelser, og man kan sige, at ressourcerne ikke er didaktiserede. Spil er et eksempel på ressourcer, som i de fleste sammenhænge ikke er udviklet som læringsressourcer til skolebrug. Mange drenge læser en begrænset mængde bøger, og deres tilgang til narrative fortællinger sker oftest gennem spil. En didaktisering af spillets univers giver en mulighed for at person- og miljøkarakteristik, fortællemodeller, genrer og spændingskurveopbygning kan flyttes fra den trykte fortælling til computerspillet. Tilsvarende didaktiske overvejelser kan gøres over for mange andre ressourcer.
Redidaktiser bliver nødvendig
Et langt træk mod indfrielsen af fælles mål II
Skolens it-vejleder er oftest forandringspiloten i processer, hvor implementering af it og medier spiller den centrale rolle. Vejlederen medvirker til at åbne lærernes øjne overfor nye udfordringer. Det vil i forhold til trinmål II dreje sig om blandt andet øget fokus på, hvorfor og hvordan didaktisering og redidaktisering af nye ressourcer er nødvendig, for at eleverne ikke skal spilde deres tid, men i stedet arbejde målrettet ud fra nogle overvejelser lærerteamet har udmøntet i rammer for aktuelle læringssforløb. Denne opgave kan ikke løftes af it-vejlederen alene, men må ske i et bredt samarbejde med skoles faglige vejlederkorps, faglige fællesskaber og fagteams samt den pædagogiske ledelse, hvis det skal lykkedes. Dette er vejen til at skabe forudsætninger for kompetenceløft på skolerne, så indfrielsen af fælles mål II kan iværksættes. En udfordring, som ikke løses på det korte træk, men vil strække sig over adskillige år med itvejlederen som en vigtig ankermand.
Ingen Respons to “IT-vejlederen og nye fælles mål”